Gemeenten Groene Metropoolregio stappen over van GAZPROM naar Eneco

De 16 gemeenten van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen stappen voor hun gasleveranties per 1 januari 2023 over van Gazprom naar Eneco. Gemeente Beuningen is 1 van deze 16 gemeenten.
Dat is de uitkomst van een aanbesteding, die werd gestart vlak voordat de oorlog in Oekraïne begon. Het contract heeft een looptijd van drie jaar en kan daarna nog vier keer met een jaar verlengd worden. Bijzonder is dat in de komende jaren een steeds groter deel van het aardgas vervangen wordt door groen biogas.

De aanbesteding vond plaats plaats onder lastige marktomstandigheden. De prijzen zijn sinds het najaar van 2021 hoog en sterk wisselvallig. Hierdoor nemen voor energieleveranciers de marktrisico’s toe, waardoor het lastig is om een goede bieding te kunnen doen. 

Wethouder Joa Maouche (portefeuillewethouder circulaire regio): “We zijn blij dat we in deze lastige marktomstandigheden een partij hebben kunnen vinden en dan ook nog een partij als Eneco die onze duurzaamheidsdoelstellingen onderschrijft. We willen als gemeenten in 2030 55% minder gas verbruiken én bovendien moet het gas, dat we dan nog gebruiken, voor 100% Nederlands groen biogas zijn. Eneco gaat ons hierbij helpen.”  

Biogas

Bij het groene biogas gaat het om gas dat met behulp van biologische processen (vaak door vergisting) wordt gemaakt en aan dezelfde eisen als aardgas voldoet. De oorsprong van het gas zal gewaarborgd worden door certificaten van de onafhankelijke organisatie Vertogas.

Afscheid Gazprom

De aanbesteding startte half februari en heeft geen directe relatie met de oproep van de regering aan Nederlandse gemeenten om hun Gazprom-contracten te beëindigen, hoewel de uitkomst wel goed binnen dit nationale beleid past.  Door het contract met Eneco kunnen de 16 gemeenten van de Groene Metropoolregio in ieder geval per 1 januari 2023 afscheid nemen van Gazprom.  

De Groene Metropoolregio blijft in nauw overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de impact van de Europese sancties op het huidige contract te volgen. De insteek is en blijft daarbij: zo min mogelijk geld naar Rusland.