Kinderdenktank Beuningen bezoekt windmolenpark Nijmegen-Betuwe - februari 2019

Vrijdag 8 februari heeft de Kinderdenktank Beuningen het Windpark Nijmegen-Betuwe bezocht. In de Kinderdenktank Beuningen denken kinderen na over hun eigen duurzame toekomst. Daarbij is energie een belangrijk thema. De denktank heeft zelf gekozen voor een werkbezoek aan de windmolens om zich te laten informeren over klimaat neutrale energiewinning.

‘Tjee, hij is echt veel groter dan ik dacht” is de eerste reactie van Rinze als hij uit de bus stapt en de windmolens ziet draaien. De kinderen hebben zich voorbereid en hebben flink wat vragen voor Dick, Rob en Tony van het Windpark Nijmegen-Betuwe. “Hoe lang het duurt voordat een windmolen zich heeft terugverdiend?Hoe hoog ze zijn? en andere vragen. Na een korte uitleg volgt een bezoek aan een van de molens. Op de vraag wat de kinderdenktank wil bereiken, antwoorden Bo en Noa dat ze zich willen inzetten voor een duurzame toekomst, hun eigen toekomst. Dinsdag gaat de Denktank aan de slag om hun bevindingen op een rij te zetten en te publiceren.

KINDERDENKTANK

Meer en meer laten kinderen weten dat ze zich zorgen maken over hun eigen toekomst en spreken zich daarover uit. De 15-jarige Greta Thumberg is de meest bekende. Zij sprak in december de klimaattop toe in Polen. De Kinderdenktank Beuningen bestaat uit afgevaardigde leerlingen van alle bassischolen in de gemeente Beuningen. “Er moet meer naar kinderen geluisterd worden want het is onze toekomst” is een reactie van Beuningse kinderen die daarmee het doel van de Kinderdenktank 2040 bondig samenvatten. De kinderdenktank richt zich op onderwerpen als energie, groen en zwerfafval. Over deze onderwerpen zet de Kinderdenktank Beuningen zich in als woordvoerders voor hun eigen toekomst. De Kinderdenktank Beuningen komt dit schooljaar 5 keer bij elkaar om plannen uit te werken. Zij zullen op zelfbedachte manieren laten horen en zien wat zij belangrijk vinden voor hun toekomst als zij volwassen zijn. De Kinderdenktank Beuningen levert op deze manier een bijdrage aan Energiek Beuningen 2040. De Kinderdenktank is een initiatief in opdracht van gemeente Beuningen in samenwerking met Stichting Oeverwal en Het Dijkmagazijn.