Pomp uw autobanden op voor nop!

Bij de ondergrondse afvalcontainers aan het Julianaplein/Mauritsplein staat sinds kort een opvallende paal: een slimme bandenpomp. U kunt hier als automobilist gratis gebruik van maken! Door de juiste bandenspanning rijdt uw auto zuiniger; goed voor uw portemonnee dus. Ook zorgt de juiste bandenspanning voor minder CO2 uitstoot en het rijdt ook nog eens veiliger.

Energievisie

In onze gemeente is mobiliteit een belangrijk thema in de Energievisie zegt Piet de Klein, wethouder Duurzaamheid. ‘Daarbij gaat niet alleen om het streven naar meer elektrische auto’s en allerlei oplaadpunten. Ook dit soort kleine projecten dragen bij aan het halen van onze ambitie van het zijn van een energieneutrale gemeente in 2040’. Alle inwoners kunnen gratis gebruik maken van de slimme bandenpomp. ‘Alle automobilisten kunnen dus ook bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot  op deze manier’ volgens de wethouder. Daarnaast is het ook nog eens veiliger om rond te rijden met uw autobanden op de juiste spanning. De remweg wordt namelijk korter en is er minder slijtage aan uw banden.

Besparing

In Nederland rijdt zo’n 60% van de auto’s met een te lage bandenspanning. Op basis van gebruiksgegevens van andere slimme bandenpompen in Nederland blijkt dat de gemiddelde besparing per persoon die de pomp gebruikt 5 liter brandstof is. Dat is gemiddeld zo’n 75 kilometer per auto. 
De ambitie is om per jaar 4.000 automobilisten in onze gemeente gebruik te laten maken van de pomp. Daarmee kan een flinke hoeveelheid CO2 uitstoot bespaard worden. Wethouder de Klein: ‘of we dat gaan halen is afwachten maar deze pomp levert het milieu en onze inwoners sowieso winst op.’

De bandenpomp is makkelijk te gebruiken. Zo krijgt u als gebruiker direct te zien of de bandenspanning goed is en hoeveel u bespaart aan kosten voor brandstof en CO2 uitstoot. De pomp zelf is energieneutraal. Hij werkt namelijk op zonne-energie. Inmiddels staan er in heel Nederland op verschillende plekken pompen van deze organisatie. In 2021 stonden er ruim 130 slimme bandenpompen door heel Nederland. Waar ze allemaal staan, is te zien op www.bandopspanning.nl.